موارد استفاده از عمل

  • جراحی زیبایی
  • جراحی ترمیمی
  • بازسازی کارکرد اندام‌ها
  • اصلاح نواقص ظاهری یا نواقص بسیار جدی که زندگی عادی بیمار را مختل کرده‌اند.

مزایای عمل

  • بازسازی اندام‌ها
  • رفع نواقص چهره، متناسب شدن اعضای بدن
  • رفع مشکلات مادرزادی
  • جوانسازی و شاداب شدن صورت
  • ترمیم زخم‌ها و آسیب‌ها

عوارض احتمالی عمل

  • عوارض بیهوشی
  • کبودی
  • تورم
  • احتمال خونریزی
  • باقی ماندن جای زخم‌ها
  • عفونت در ناحیه‌ی عمل

سن مناسب یا توصیه شده

جراحی زیبایی صورت بیشتر بین سنین 40 تا 60 سالگی انجام می‌شود و جراحی زیبایی بینی بین نوجوانان و جوانان پرطرفدار است.

بیهوشی دارد یا خیر؟

در بعضی موارد بله و در بعضی موارد از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود.

بعد از عمل بستری نیاز دارد؟

بعضی عمل‌ها سرپایی هستند و بعضی نیاز به بستری دارند.

مدت زمان عمل

به نوع عمل و میزان تغییرات لازم بستگی دارد.

احتمال موفقیت

اگر عمل جراحی به دست پزشک باسابقه و متخصص انجام شود احتمالا موفقیت آن بالاست.

مدت دوران نقاهت

بین 4 تا 6 هفته

آنچه می خوانید

با اینکه جراحی پلاستیک، نامی آشناست، اما بسیاری از افراد اطلاع دقیق از چگونگی این عمل ندارند؛ پس قبل از هر چیز شاید بهتر باشد تعریفی از این پروسه ارائه کنیم:

جراحی پلاستیک در واقع به اعمال جراحی پزشکی می‌گویند که با هدف رفع ایرادات ظاهری اندام‌های مختلف بدن انسان صورت می‌گیرد و به افراد این امکان را می‌دهد که نواقص فیزیکی خود را با کمک علم پزشکی برطرف کرده و به زیبایی بیشتر دست پیدا کنند؛ البته جراحی پلاستیک می‌تواند هم با هدف درمانی و هم برای رسیدن به زیبایی بیشتر انجام بگیرد. برخی با شنیدن کلمه‌ی «پلاستیک» فکر می‌کنند که فردی که جراحی پلاستیک انجام می‌دهد، صورتی پر از مواد ساختگی و مصنوعی خواهد داشت. اما این کلمه از ماده‌ی ترکیبی اتخاذ نمی‌‌شود بلکه از کلمه‌ی یونانی «پلاستیکوس» برگرفته شده است که به معنای شکل یا قالب است. جراحی پلاستیک صورت نیز یک نوع ویژه از جراحی است که می‌‌تواند شکل و ظاهر و توانایی‌های عملکردی فرد را تغییر دهد.

 

جراحی زیبایی نیز در واقع همان جراحی پلاستیک است که برای اصلاح عیوب برخی از اندام‌‌ها یا بازسازی آسیب‌های وارد شده به آن‌ها انجام می‌شود. جراحی زیبایی صورت زمانی فقط برای افراد ثروتمند مقدور بود. اما امروزه شاهد آن هستیم که سالانه، بیش از یک میلیون آمریکایی به دنبال جراحان زیبایی مجرب می‌‌گردند تا بتوانند شکم صاف‌تری داشته باشند، سینه‌های خود را بزرگ‌‌تر کنند یا شکل بینی خود را تغییر دهند.

نکته‌ی دیگر این است که جراحی صورت توسط جراح پلاستیک انجام می‌شود که البته بسته به نوع جراحی، تخصص فرد جراح هم می‌تواند متغییر باشد. برای مثال عمل بینی را هم جراح و متخصص گوش و حلق و بینی می‌تواند انجام دهد و هم فردی که تخصصش جراحی پلاستیک است.

بخش مهمی از جراحی‌های پلاستیک، به طور تخصصی به اصلاح نقص‌های صورت و بدن که به علت اختلالات تولد، تروما، سوختگی و بیماری به وجود آمده‌اند، می‌پردازد. عمل‌های بازسازی شامل رفع نواقص فیزیکی تولد مانند شکاف کام و بدریختی‌های گوش، آسیب‌های ناشی از عوامل خارجی همانند گاز گرفتگی سگ یا سوختگی می‌شود یا آثار پس از معالجات بیماری‌های خطرناک، همانند بازسازی سینه‌ی زنان پس از جراحی سرطان سینه را در بر می‌گیرد. به عبارت دیگر جراحی پلاستیک، نوعی جراحی ترمیمی هم محسوب می‌شود که در جهت درست کردن نواقص و ناکارآمدی‌های بدن انجام می‌‌شود و در راستای بهتر کردن زندگی افراد عمل می‌کند.

جراحی پلاستیک صورت برای تغییر ظاهر در بسیاری از اعضای سر و گردن، مانند بینی، گوش، چانه، گونه‌ها و… انجام می‌شود. معمولاً افرادی داوطلب انجام این جراحی هستند که تمایل به بازسازی صورتشان پس از آسیب یا بیماری دارند، یا صرفاً می‌خواهند ویژگی ظاهری خاصی که از بدو تولد دارند را تغییر دهند و به زیبایی مورد نظر خود نزدیک شوند، یا افرادی هستند که مایلند از بروز علائم پیری در صورت خود جلوگیری کنند.

دسته‌ی دیگر جراحی‌های پلاستیک، عمل‌های صرفاً زیبایی هستند. عمل‌های آرایشی (زیبایی) در واقع بخشی از بدن را تغییر می‌دهند که فرد از آن احساس رضایت نمی‌‌کند. عمل‌های زیبایی رایج شامل بزرگ کردن یا کوچک کردن سینه‌ها، تغییر دادن شکل بینی و برداشتن چربی از نقاط ویژه‌ی بدن است. لازم به ذکر است که برخی عمل‌های جراحی به اندازه‌ی کافی از لحاظ آنچه که ما جراحی می‌‌پنداریم، یعنی بریدن و دوختن اعضای بدن، «جراحی‌شکل» نیستند. به عنوان مثال، استفاده از لیزرهای ویژه برای از بین بردن موی زائد یا استفاده از لیزر برای اصلاح پوست متخلخل به منظور بهبود آثار زخم شدید، دو جراحی زیبایی هستند که لزوماً با بریدن و دوختن سر و کار ندارند.

فایده‌ی دیگر جراحی پلاستیک این است که با کمک آن می‌توان بین اجزای چهره تناسب ایجاد کرد. روش‌هایی مثل کاشت پروتز گونه، فک، چانه، لب، لیفت لب، جراحی گوش، جراحی زیبایی بینی و بلفاروپلاستی می‌توانند افراد را برای رسیدن به چهره‌ای ایده‌آل یاری دهند.

جراحی گوش یکی از جراحی‌های رایج اعضای صورت است که در موارد زیر به افراد پیشنهاد می‌شود:

جراحی گوش در بیشتر مواقع برای ایجاد تقارن روی هر دو گوش انجام می‌شود. همچنین بهتر است بدانید که اتوپلاستی، محل گوش یا توانایی شنوایی شما را به هیچ وجه تغییر نمی‌دهد.

انتخاب یک هدف درست برای انجام هر کاری یکی از مهم‌ترین کارها قبل از اقدام است. جراحی پلاستیک نیز از این قاعده مستثنی نیست. قبل از عمل فرد باید هدف خود را از انجام آن مشخص کند و در صورت داشتن مشکل روحی و روانی ابتدا برای درمان آن اقدام کند. پس باید انگیزه‌ی فرد از انجام این عمل کاملاً منطقی و معقول باشد تا بتواند نتایج قابل قبولی را از عمل زیبایی خود به دست آورد.

اما در هر صورت این پروسه ممکن است با هدف‌های مختلفی صورت پذیرد که شامل موارد درمان یا صرفاً زیبایی می‌شود. نکته‌ای که باید در این قسمت توجه داشت این است که اگر فرد تنها برای مقایسه‌ی ظاهر و فرم اعضای صورت خود با افراد دیگر بخواهد دست به انجام این جراحی بزند، احتمال اینکه از نتیجه‌ی حاصل شده ناراضی باشد، بسیار زیاد خواهد بود.

جراحی پلاستیک برای افرادی که نواقص موجود در بدن آنها سبب بروز اختلال در زندگی عادی آنها شده و دچار مشکلات روحی و روانی مثل افسردگی یا کمبود اعتماد‌به‌نفس شده‌اند مناسب است. همچنین افرادی که به دنبال تغییر و زیباتر شدن بدن خود هستند نیز می‌توانند با صلاحدید پزشک تحت عمل جراحی زیبایی قرار بگیرند.

جراحی زیبایی شکم یا ابدومینوپلاستی با هدف کوچک کردن شکم و پهلو انجام می‌شود. طی این جراحی، چربی اضافه و پوست‌های شل شده و افتاده در نواحی شکم و پهلو برداشته می‌شود و نتیجه‌ی جراحی با تناسب اندام و سفت شدن عضلات شکم بیمار همراه خواهد بود.

پیکرتراشی از روش‌های غیرتهاجمی به منظور لاغری موضعی است. پزشک جراح با از بین بردن چربی‌های اضافی در نواحی مثل شکم، پهلو، ران و… بیمار را در رسیدن به هدفش یعنی داشتن اندام ایده‌آل یاری می‌کند.

جراحی کوچک کردن سینه‌ی آقایان یا ژنیکوماستی به رفع اختلال رشد غیرطبیعی غدد پستان در مردان کمک می‌کند و برای افرادی که از رژیم‌درمانی و دارودرمانی نتیجه نگرفته‌اند کارساز است.

کوچک و لاغر بودن چانه باعث تپل‌تر دیده شدن گردن و بزرگ‌تر به نظر رسیدن بینی می‌شود. طی جراحی پروتز چانه این نقص برطرف می‌شود و تناسب میان اعضای صورت بیمار بهبود پیدا می‌کند.

بسیاری از بانوان از اندازه و فرم ظاهری سینه‌های خود راضی نیستند و این موضوع در روحیات و اعتمادبه‌نفسشان تأثیر منفی گذاشته است. جراحی‌های زیبایی سینه انواع مختلفی دارد و با اهداف کوچک کردن سینه، بزرگ کردن سینه، برطرف کردن افتادگی و همچنین بازسازی و خوش فرم شدن سینه‌ها انجام می‌شود.

جراحی زیبایی بینی یا رینوپلاستی یکی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین جراحی‌های زیبایی صورت است. طی این جراحی نواقص ظاهری بینی رفع می‌شود و فرم آن با حفظ عملکرد بهبود پیدا می‌کند. نتیجه‌ی این جراحی در افزایش اعتمادبه‌نفس بیمار و تناسب اعضای صورت بسیار تأثیرگذار است.

جراحی زیبایی پلک یا بلفاروپلاستی با هدف رفع افتادگی و پف چشم‌ها انجام می‌شود. در این جراحی کیسه‌های چربی و پوست اضافی پلک‌ها حذف می‌شود؛ درنتیجه چشم‌های بیمار دیگر خسته و پیر به نظر نمی‌رسد و شادابی و جوانی به آنها برمی‌گردد.

جراحی لاله‌ی گوش یا اتوپلاستی یکی دیگر از انواع جراحی‌های زیبایی است که با هدف اصلاح اندازه و فرم گوش‌ها انجام می‌شود. بیمار پس از انجام این عمل گوش‌های متقارن و زیبا خواهد داشت و اعتمادبه‌نفس و حس رضایتمندی او از ظاهرش افزایش می‌یابد.

کشیدن پوست صورت یا همان لیفتینگ با هدف جوان‌تر کردن پوست و حالت صورت انجام می‌شود. بهترین کاندیدای این عمل افرادی هستند که ساختار استخوانی صورت آنها خوب باشد و فقط نسج نرم صورت شل و افتاده شده باشد. هدف اصلی جراحی لیفتینگ، کشیدن عضلات و فاشیاهای زیر پوست است و طی آن چین و چروک‌های عمیق و سطحی صورت تا حد زیادی رفع می‌شود.

به طور معمول این جراحی همزمان با سایر عمل‌های زیبایی مثل لیفتینگ گردن، بلفاروپلاستی، لیفتینگ پیشانی و ابرو انجام می‌شود. بهترین زمان برای انجام این عمل بین 40 تا 65 سالگی است، اگرچه بعد از این سنین هم می‌توان نتیجه‌ی مطلوبی از جراحی گرفت.

با افزایش سن و در اثر استرس‌های روزمره علائم پیری کم‌کم نمود پیدا می‌کنند و در صورت ماندگار می‌شوند. این علائم در ناحیه‌ی بالایی صورت یعنی پیشانی، ابروها و پلک‌ها زودتر از سایر نواحی صورت ظاهر می‌شود. علائم پیری در قالب چین و چروک پیشانی، افتادگی ابروها و پلک‌ها دیده می‌شود. به غیر از جنبه‌ی زیبایی، در مواردی افتادگی پلک‌ها باعث محدود شدن بینایی فرد می‌شود. در این مواقع لیفت پیشانی و ابرو در رفع نواقص و درمان کامل بیمار تأثیرگذار است.

دکتر کامبیز ایزدپناه

زیبایی را به خود هدیه دهید!

اگر می‌خواهید که زیبایی را به خود هدیه دهید، این کار را به دکتر کامبیز ایزدپناه بسپارید. دکتر ایزدپناه دوره‌های مرتبط با عمل‌های ترمیمی و زیبایی را گذرانده است و از ابتدای تصمیم شما، تا پایان جراحی و گرفتن نتیجه در کنار شما خواهد ماند.

رزرو تلفنی نوبت

در این روش با بهره‌گیری از بی‌حسی موضعی مقداری چربی از ران یا شکم فرد برداشته می‌شود و با سر سوزن به محل مورد نظر تزریق می‌شود. به دلیل اینکه چربی از بدن خود فرد برداشته می‌شود آلرژی‌زا نیست و نیازی به تست ندارد. برای گرفتن نتیجه‌ی بهتر و طبق تشخیص پزشک ممکن است این کار در چند مرحله انجام ‌شود.

از تزریق ژل برای برجسته‌تر و کلفت‌تر کردن لب‌ها استفاده می‌شود. به دلیل اینکه ژل یک ماده‌ی غیرطبیعی است باید در استفاده از آن احتیاط کرد و به مارک و استانداردهای آن توجه داشت. ماندگاری ژل‌ها بسته به جنس و نوع برند آنها متفاوت است. این تکنیک با بی‌حسی موضعی و در مطب پزشک انجام می‌شود.

بعد از تزریق، لب‌ها تا چند روز متورم خواهد بود و برای رفع تورم بهتر است ۲۴ ساعت از کمپرس سرد استفاده کنید. فراموش نکنید برای پیشگیری از عفونت لازم است آنتی‌بیوتیک‌های تجویزشده را با دقت و به موقع مصرف کنید.

بوتاکس از نوعی باکتری به نام بوتولیسم ساخته شده است. این باکتری بی‌هوازی است و در محیط‌های دربسته رشد می‌کند. امروزه نیز این باکتری در محیط آزمایشگاه تکثیر می‌شود و از سم آن برای مصارف پزشکی استفاده می‌شود. در فرآیند تزریق بوتاکس پزشک با استفاده از یک سوزن بسیار نازک، مقداری از این ماده را به داخل عضلات صورت، تزریق می‌کند.

بوتاکس عضلات صورت را فلج می‌کند و از چین و چروک پوست جلوگیری می‌کند. تزریق بوتاکس حدود 15 دقیقه طول می‌کشد و با بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. تعداد دفعات تزریق به شدت چین و چروک و شرایط بیمار بستگی دارد. مدت زمان ماندگاری و کارایی بوتاکس تنها چند ماه است و مجدد باید تمدید شود.

در این جراحی با استفاده از تابش لیزر به سطح پوست و گرم کردن لایه‌ی درم، تولید کلاژن و الاستین افزایش پیدا می‌کند؛ درنتیجه افتادگی پوست و بازسازی آن توسط سلول‌های پوستی با سرعت بیشتری انجام می‌شود. بهترین سن برای انجام این جراحی بین 40 تا 60 سالگی است.

لایه‌برداری روشی مناسب برای درمان پوست‌های آسیب‌دیده است و با هدف رفع چین و چروک صورت، جوش و آکنه انجام می‌شود. لایه‌برداری پوست بسته به نیاز بیمار و تشخیص پزشک از سطح پوست تا عمق پوست انجام می‌شود. برای لایه‌برداری سطحی پوست از اسید آلفا هیدروکسی و برای لایه‌برداری میانه‌ی پوست از اسید تروکلاروتیک استفاده می‌شود. استفاده از هر دو مواد در رفع چین و چروک‌های صورت و رفع آکنه مؤثر است. نتایج و آثار لایه‌برداری عمیق پوست گاهی تا ۱۰ سال ماندگاری دارد.

جراحی پیوند بینی یا سپتوپلاستی با هدف بازسازی غضروف و استخوان بینی انجام می‌شود تا ظاهر و عملکرد بینی بهبود پیدا کند و به حالت عادی خود بازگرد.

جراحی پوست صورت و ناحیه‌ی گردن به منظور کشیدن پوست و حذف چین و چروک‌های اضافی آن انجام می‌شود.

از این روش جراحی برای برداشتن چربی‌های اضافه در زیر چانه یا گردن استفاده می‌شود.

برای برجسته‌‌تر کردن اجزای صورت مثل گونه، لب‌ها و چانه از این روش استفاده می‌شود.

این روش جراحی برای اصلاح و بازسازی نقص‌های موجود در پوست صورت در اثر آسیب، بیماری یا جراحی‌های قبلی به کار گرفته می‌شود. همچنین نقص‌های حاصل از جراحی، زخم و پارگی‌های صورت‌، حذف علائم تولد، اصلاح ناهنجاری‌های مادرزادی در ناحیه‌ی جمجمه، کام یا لب‌ها نیز بازسازی می‌شود.

برای انجام هر یک از جراحی‌های زیبایی صورت باید به متخصصین پلاستیک مراجعه کنید. یک جراح خوب در مرحله‌ی اول حفظ سلامت بیمار را در نظر می‌گیرد و با علم زیبایی‌شناسی که دارد بیمار را راهنمایی می‌کند. با صبر و حوصله و بدون در نظر گرفتن منافع مالی به سؤالات بیمار خود پاسخ می‌دهد و برای اصلاح نواقص و زیباتر شدن ظاهر بیمار پیشنهاداتی می‌دهد.

درباره‌ی نحوه‌ی جراحی و عوارض احتمالی توضیح می‌دهد و یک دید واقع‌گرایانه به بیمار می‌دهد. پس از عمل جراحی نیز به سؤالات بیمار و نگرانی‌های او پاسخ می‌دهد و اقدامات و مراقبت‌های بعد از عمل را به او گوشزد می‌کند تا ریسک خطرات احتمالی به حداقل برسد. یک پزشک خوب در تمام این مراحل قبل تا بعد از عمل بیمار را همراهی می‌کند و همواره راهنما و دلسوز بیمار است.

انتخاب بهترین پزشک جراح صورت معضل بیشتر افرادی است که قصد انجام جراحی دارند. به‌خصوص در تهران که تعداد جراحان پلاستیک بسیار است و بیمار سردرگم می‌شود که نزد کدام جراح برود. پیشنهاد می‌کنیم ابتدا از اطرافیان و آشنایان خود پرس‌وجو کنید یا از گوگل و سایت‌های معتبر کمک بگیرید. لیستی از جراحان پلاستیک تهیه کنید و سپس درباره‌ی آنها تحقیق کنید. با در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل خدماتی که انجام می‌دهند، محل زندگی‌تان، مقدار هزینه و… لیستتان را محدودتر کنید.

سپس شبکه‌های اجتماعی یا سایت پزشکان باقی‌مانده را بررسی کنید و نمونه‌ کارهای هر یک را ببینید. در نهایت به مطب چند پزشکی که انتخاب کرده‌اید بروید و مشاوره بگیرید و درباره‌ی چگونگی عمل و هزینه‌ها آگاهی کسب کنید. همچنین می توانید از مراجعینی که در مطب حضور دارند و قبل از شما عمل جراحی انجام داده‌اند درباره‌ی پزشک جراح بپرسید و سپس تصمیم نهایی خود را قطعی کنید. فراموش نکنید که در درجه‌ی اول حفظ سلامتی شما از نتیجه‌ی جراحی بسیار مهم‌تر است و از انتخاب جراحان کم‌سابقه و غیرمتخصص با قیمت‌های ارزان و فریب‌دهنده خودداری کنید.

تمامی فارغ‌التحصیلان رشته‌ی جراحی پلاستیک، ابتدا یک دوره‌ی پزشکی عمومی به مدت 7 سال می‌گذرانند و در یک دوره‌ی 4 ساله در زمینه‌ی تخصص جراحی عمومی آموزش می‌بینند. بعد از آن حداقل به مدت 3 سال در یکی از مراکز دانشگاهی معتبر زیر نظر اساتید تجربه کسب می‌کنند و در دوره‌ی فوق تخصص پلاستیک مشغول می‌شوند. سرانجام پس از طی این مدارج به دانشنامه‌ی فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی دست پیدا می‌کنند. در طول این دوره تمامی بخش‌های جراحی‌های فوق تخصصی از جمله تمامی عمل‌های جراحی زیبایی بدن، جراحی‌های فک و صورت، جراحی‌های میکروسکوپی، ناهنجاری‌های مادرزادی، تومورهای پوستی و… به جراحان آموزش داده می‌شود.

توجه داشته باشید که فقط جراحانی که دوره‌ی فوق تخصص پلاستیک را گذرانده‌اند، صلاحیت انجام عمل‌های جراحی را دارند. برای جستجوی بیشتر می‌توانید به وبسایت انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران مراجعه کنید و نام و سابقه‌ی تمامی جراحان پلاستیک ممتاز را در آنجا مشاهده کنید. عمل‌های ترمیمی و زیبایی پیچیده و سخت هستند. اما با وجود دکتر کامبیز ایزدپناه فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی نگران نتیجه‌ی عمل خود نباشید. ایشان با تجربه‌ی کاری و تخصصی که در این زمینه دارند، تجربه‌ی بهترین عمل را در ذهن شما نقش خواهند بست.   

شاید این پرسش برایتان به وجود بیاید که یک جراح و متخصص پلاستیک ماهر چه کاری انجام می‌دهد؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که یک جراح خوب پس از ارزیابی مشکل و شرایط بدنی شما اقداماتی را برای اصلاح نقص‌ها و بهبود ظاهر انجام می‌دهد. فوق تخصص پلاستیک تنها یک بیماری خاص را درمان نمی‌کند و مانند دیگر جراحان فقط با یک عضو سر و کار ندارد.

به همین دلیل باید با آناتومی بدن و علم زیبایی‌شناسی به طور کامل آشنا باشد تا بتواند با توجه به مشکلات فرد به بهبود ظاهر بدن کمک کند. یکی دیگر از اقداماتی که بهترین متخصص پلاستیک انجام می‌دهد این است که اگر بخشی از بدن آسیب ببیند قادر است بافت‌ نواحی مختلف بدن را به سایر قسمت‌ها منتقل کند و برش و زخم‌های به وجود آمده را با انجام عمل زیبایی حذف کند.

جراحی پلاستیک صورت یک امر گسترده ‌است و به یک یا دو نوع جراحی محدود نمی‌‌شود. جراحی بینی، جراحی پلک، لیپوساکشن، مادلینگ صورت، زاویه‌سازی فک و… از جمله اقداماتی است که جراحان پلاستیک انجام می‌دهند. علاوه بر اینها جراحی پلاستیک در اصلاح و رفع نواقص مادرزادی و آسیب‌ها مؤثر است.

به طور کلی در این مواقع بیماران نیاز به جراحی پلاستیک دارند:

نگرانی و استرس داشتن قبل از هر عمل جراحی طبیعی است و بیشتر بیماران این حس را تجربه می‌کنند. بعضی از بیهوشی و عوارض آن می‌ترسند و عده‌ای به دلیل اطلاعات نادرستی که از دیگران شنیده‌اند دچار استرس و نگرانی پیش از عمل می‌شوند. باید به این نکته توجه کنید که تجربه‌ و نتیجه‌ی جراحی همه‌ی افراد یکسان نیست و باهم متفاوت است.

اگر پیش از عمل به درستی تحقیق و جستجو کنید و پزشک ماهری را برای این کار برگزینید استرس و نگرانی شما کمتر خواهد بود. پیشنهاد می‌کنیم پیش از عمل درباره‌ی نگرانی و افکارتان با پزشک صحبت کنید و از راهنمایی و مشاوره‌های او کمک بگیرید.

مهم‌ترین مسئله درباره‌ی مراقبت‌های پس از جراحی صورت، عمل کردن به توصیه و دستورات پزشک معالج است. از آنجایی که تجربه‌ و واکنش بدن افراد به جراحی‌ها با یکدیگر متفاوت است، بهتر است به جای مشورت با دیگران تنها به حرف پزشک توجه کنید، زیرا هیچ‌کس بیشتر از پزشک، از وضعیت عمل و شرایط جسمانی شما خبر ندارد.

به همین دلیل توصیه می‌کنیم زمانی که پزشک نکات و دستورالعمل‌های مراقبتی بعد از عمل را بیان می‌کند یکی از همراهانتان در کنار شما حضور داشته باشد. توصیه‌های پزشک و دستورالعمل مصرف داروها را مو به مو و با دقت انجام دهید تا از بروز هرگونه آسیب و عوارض احتمالی پیشگیری کنید.

بعد از جراحی پلاستیک صورت به این نکات کلی توجه کنید:

مدت زمان ریکاوری و استراحت به نوع عمل جراحی شما بستگی دارد. بعضی عمل‌ها به صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به اقامت در بیمارستان ندارد. دو سه ساعت بعد از جراحی بیمار به منزل بازمی‌گردد تا استراحت کند. بعضی جراحی‌ها نیازمند اقامت شبانه‌روزی در بیمارستان است. بیمار تحت مراقبت‌های پزشکی قرار می‌گیرد تا عوارض احتمالی کنترل شود و بعد از 2 یا 3 روز نیز مرخص می‌شود. 

قبل از اینکه بیمارستان را ترک کنید، پزشک درباره‌ی رژیم غذایی، داروهایی که باید مصرف کنید و فعالیت‌هایی که نباید انجام بدهید به شما توضیح خواهد داد و زمان برداشتن بانداژ و بخیه‌ها را مشخص می‌کند. در این مواقع هرگونه سؤالی داشتید بدون خجالت و نگرانی از پزشک معالج خود بپرسید و با او در ارتباط باشید.

جراحی صورت و گردن با هدف زیبایی و کند کردن تغییرات مربوط به بالا رفتن سن انجام می‌شود اما هرگز آن را به طور کامل متوقف نمی‌کند. برای ترمیم جراحی نمی‌توان زمان دقیقی را تعیین کرد و این موضوع به نوع پوست و بدن بیمار و مراقبت‌های او در طول زندگی ارتباط دارد.

به طور کلی می‌توان گفت که لیفت صورت و گردن که با هدف برطرف کردن شلی و افتادگی ناحیه‌ی فک و صورت انجام می‌شود، ممکن است بعد از 5 تا 8 سال نیاز به ترمیم داشته باشد. در این باره استثنائاتی هم وجود دارد، سرعت تغییرات سنی در بعضی افراد بیشتر است و در زمان کمتر از ۵ سال به جراحی دوباره نیاز دارند. در بعضی موارد نیز بیمار هرگز به جراحی مجدد صورت نیاز پیدا نمی‌کند.

همه‌ی جراحی‌ها ممکن است عوارضی هرچند کوچک به همراه داشته باشند و جراحی پلاستیک صورت نیز از این قاعده مستثنی نیست. شایع‌ترین عارضه‌ای که ممکن است برای جراحی‌های صورت از نوع  لیفت صورت به وجود بیاید عارضه‌ی هماتوم (تجمع خونی زیر پوست) است.

در حدود 2 درصد از جراحی‌های لیفت این اتفاق چند ساعت پس از عمل به وجود می‌آید. درمان این هماتوم‌های کوچک آسان است و می‌توان چند روز پس از جراحی به‌راحتی آنها را در مطب درمان کرد. مواردی مثل فلج عصب، عفونت، زخم شدن پوست، برجسته شدن جای عمل (کلوئید)، بروز ضایعات رنگی نامنظم، ریزش مو و… نیز از عوارض احتمالی جراحی صورت هستند اگرچه کم پیش می‌آیند.

برای انجام جراحی‌های صورت از بی‌حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی استفاده می‌شود. انتخاب یکی از این دو به صلاحدید پزشک و نوع جراحی بیمار بستگی دارد.

انواع جراحی‌های صورت بسته به نوع عمل و شرایط بیمار در بیمارستان و یا کلینیک انجام می‌شود و بیمار صبح روز عمل پذیرش می‌شود. تمام اقدامات پزشکی لازم پیش از عمل مثل آزمایش‌، رادیوگرافی‌، نوار قلب و سایر موارد یک هفته قبل از عمل تهیه و بررسی می‌شود.

قبل از اینکه برای جراحی زیبایی اقدام کنید بهتر است تصویری درست و منطقی از خودتان داشته باشید. فراموش نکنید که جراحی زیبایی با هدف اصلاح نواقص و بهبود ظاهر شما انجام می‌شود و در نهایت حس شما را نسبت به ظاهرتان بهتر می‌کند نه حسی را که کلاً به خودتان دارید. بهبود ظاهر و زیباتر شدن در افزایش اعتماد‌به‌نفس و عزت نفس مؤثر است اما عاملی برای درمان مشکلات روحی و روانی نیست. در واقع این عمل‌های زیبایی برای کسانی مناسب است که اعتمادبه‌نفس خوبی دارند و به دنبال رفع نواقص ظاهری و بهتر شدن ظاهرشان هستند.

تمامی بیماران بعد از انجام عمل‌های جراحی پلاستیک باید مدتی را استراحت کنند و سپس کم‌کم به ورزش و فعالیت‌های قبل بازگردند. این بیماران باید از انجام ورزش‌هایی که منجر به افزایش قابل ملاحظه فشار خون می‌شود بپرهیزند و حداقل به مدت شش هفته تمرین‌های سبک‌تر مثل یوگا یا پیاده‌روی انجام بدهند.

پزشکان توصیه می‌کنند که بعد از عمل جراحی صورت حداقل شش هفته برای ورزش کردن صبر کنید، البته منظور پزشک این نیست که شش هفته استراحت مطلق داشته باشید. خوب است بدانید که انجام ورزش‌های‌ سبک به فرآیند بهبودی کمک می‌کند و از لخته شدن خون، ترومبوز وریدهای عمقی و آمبولی ریه جلوگیری می‌کند. پس بهترین راه این است که بعد از عمل به فعالیت‌های سبک و پیاده روی بپردازید و کم‌کم ورزش‌های معمول را به برنامه‌تان اضافه کنید.

پیش از شروع فعالیت‌های ورزشی به این نکات توجه کنید:

پزشک شما بعد از عمل مجموعه دستورالعمل‌ها و نکات مراقبتی را به شما گوشزد می‌کند. فراموش نکنید که این نکات را یادداشت کنید و به طور دقیق به آنها عمل کنید. اینکه چه زمانی می‌توانید به فعالیت جدی و انجام ورزش‌های سنگین برگردید به نوع عمل، میزان تهاجمی بودنش، واکنش بدن و فرآیند بهبودی بستگی دارد. بنابر این بهترین کسی که می‌تواند درباره‌ی شروع ورزش به شما مشورت دهد پزشک شماست.

همانطور که بالاتر گفتیم بعد از عمل اجازه‌ی فعالیت سنگین و پرفشار ندارید و باید با پیاده‌روی و حرکات آهسته شروع کنید و به صورت پلکانی و آرام‌آرام شدت ورزش را افزایش دهید. پیاده‌روی، یوگای سبک و نرمش‌های کششی بهترین روش‌ برای افزایش گردش خون هستند که به تسریع بهبودی کمک می‌کنند و احتمال بروز عوارضی مانند لخته شدن خون را کاهش می‌دهند.

یکی از مهم‌ترین نکاتی که باید در دوران نقاهت پس از جراحی به آن توجه کنید، این است که به صدای بدنتان گوش کنید و اگر با انجام فعالیت‌های ورزشی دچار ناراحتی می‌شوید، بلافاصله ورزش کردن را متوقف کنید. اگر زمان انجام دادن تمرین‌هایی که قبل از عمل برایتان آسان بود، دچار خستگی شدید ناامید نشوید، مطمئن باشید که پس از بهبودی کامل، شرایطتان بهتر خواهد شد.

اگر پزشک معالجتان توصیه کرده در زمان ورزش کردن گن نگهدارنده بپوشید، حتماً این کار را انجام دهید. پوشیدن گن‌های فشرده‌کننده بعد از عمل‌های پیکرتراشی و لیپوساکشن و استفاده از سینه‌بند مخصوص بعد از جراحی سینه ضروری است.

بین جلسات تمرینی روزهایی را برای استراحت و ریکاوری در نظر بگیرید. فراموش نکنید که استراحت و ریکاوری در همه‌ی ورزش‌ها امری مهم و ضروری است. به‌خصوص زمانی که از نظر جسمی بیمار ضعیف شده باشد. سپس به موازات بهبودی بدن و بازیابی قدرت می‌توانید روزهای استراحت را کمتر کنید و به دوران پیش از عمل بازگردید.

بعد از عمل جراحی بینی یا همان رینوپلاستی رگ‌های بینی بسیار حساس می‌شود، بنابراین اگر در شروع ورزش کردن عجله کنید ممکن است دچار خونریزی بینی شوید و نتیجه‌ی جراحی عوض شود. دو سه روز بعد از عمل جراحی می‌توانید فعالیت خود را با یک پیاده‌روی سبک آغاز کنید.

از دویدن، پیاده‌روی سریع یا خم شدن به مدت حداقل یک هفته خودداری کنید. در شش هفته‌ی اول پس از عمل بینی باید هنگام ورزش کردن کاملاً مراقب بینی باشید. جوش خوردن و بهبودی استخوان‌های بینی حدود شش هفته طول می‌کشد. فراموش نکنید که کوچک‌ترین آسیب و کبودی شکل بینی را تغییر می‌دهد و ممکن است بیمار به جراحی ترمیمی نیاز پیدا کند.

عمل جراحی زیبایی گوش یا همان اتوپلاستی عمل سرپایی است که حدود نیم‌ساعت طول می‌کشد، با این حال عمل مهمی به حساب می‌آید. در عمل اتوپلاستی برش‌هایی ایجاد می‌شود، غضروف گوش تغییر شکل و تغییر موقعیت داده می‌شود و غضروف و بافت‌های نرم بخیه زده می‌شود تا در جای جدید ثابت بماند.

بعد از عمل ورم و احساس ناراحتی در ناحیه‌ی گوش طبیعی است و باید از محل پانسمان مراقبت کنید. هفته‌ی اول بعد از جراحی باید فعالیت خود را به حداقل برسانید و برای شروع ورزش عجله نکنید. بهتر است برای جلوگیری از لخته شدن خون در پاها آرام در خانه قدم بزنید اما از خم شدن، زور زدن، بلند کردن اجسام و ورزش‌های پرفشار پرهیز کنید. بعد از گذشت سه هفته می‌توانید با تمرین‌های سبک شروع کنید اما فراموش نکنید که انجام ورزش‌های تماسی و پرفشار حداقل تا شش هفته ممنوع است.

دستور پزشکان جراح بعد از عمل‌های زیبایی این است که تا مدتی از انجام هرگونه فعالیت سنگین و شدید پرهیز کنید. اگر به این توصیه توجه نکنید و ورزش را مثل قبل و پرفشار شروع کنید فرآیند التیام‌ و بهبود یافتن بدنتان را مختل می‌کنید. عجله کردن در شروع ورزش‌های پرفشار باعث کبودی، ورم، جمع شدن مایع، باز شدن زخم و عفونت می‌شود. بنابر این لازم است از انجام این کار پرهیز کنید و فعالیت خود را ابتدا به صورت سبک آغاز کنید.

بیمارانی که ورزش‌های پرفشار را زودهنگام شروع می‌کنند، نتیجه‌ی نهایی عمل را به خطر می‌اندازند. برای مثال بانوانی که بعد از عمل بزرگ کردن سینه برای ورزش عجله می‌کنند، باید انتظار جابه‌جایی پروتز را داشته باشند، به‌خصوص اگر پروتز زیر عضله قرار گرفته باشد. اگر درباره‌ی زمان شروع ورزش شک دارید می‌توانید از جراح معالج خود بپرسید. همچنین می‌توانید از یک مربی باتجربه که در زمینه‌ی برنامه‌های ورزشی بعد از جراحی فعالیت دارد مشورت بگیرید.

از سال‌های گذشته تا کنون عمل جراحی بینی یا همان رینوپلاستی پرطرفدارترین جراحی زیبایی بوده است. در اکثر بیماران جراحی زیبایی بینی با هدف اصلاح کج بودن بینی، پهن یا بزرگ بودن و برطرف کردن قوز آن انجام می‌شود. به طور معمول نتیجه‌ و شکل نهایی بینی یک سال بعد از عمل جراحی مشخص می‌شود.

این عمل باید به دست پزشک متخصص و ماهر انجام شود تا از عوارض احتمالی آن جلوگیری شود. در گذشته جراحی بینی فقط به روش باز انجام می‌شد، اما امروزه از روش بسته هم استفاده می‌شود. در روش بسته حین جراحی در کنار پره‌های بینی برشی ایجاد نمی‌شود. با اینکه عمل زیبایی بینی یکی از پرطرفدارترین عمل‌ها در بین نوجوانان است، اما باید گفت که بهترین سن برای انجام این عمل بعد از دوران بلوغ است.

جراحی‌های پلاستیک انواع مختلفی دارند و هزینه‌های هر کدام با دیگری متفاوت است. به همین دلیل هزینه‌ی یکسانی نمی‌توان برای همه اعلام کرد. هزینه‌ی عمل شما به سابقه و میزان دستمزد پزشک، محل بیمارستان یا کلینیک و همچنین وسایل مورد استفاده در جراحی بستگی دارد. برای اطلاع از هزینه‌ی اعمال جراحی پلاستیک باید ابتدا نزد فوق تخصص پلاستیک بروید تا معاینه شوید و سپس پزشک شما با توجه به نوع عمل و میزان تغییرات لازم هزینه را تعیین خواهد کرد.

بسیاری از بیماران به دنبال عمل‌های جراحی کم‌هزینه و ارزان هستند. غافل از اینکه هزینه‌ی جراحی نباید اولویت باشد. در درجه‌ی اول حفظ سلامتی و رسیدن به هدف عمل مهم است. پیشنهاد می‌کنیم از عمل‌های کم‌هزینه و خیلی ارزان یا نجومی و غیرمعقول بپرهیزید. گاهی این عمل‌ها عوارض جبران‌ناپذیری در پی دارند و گاهی بیمار به جراحی دوباره و ترمیم نیاز پیدا می‌کند. بهتر است در مرحله‌ی اول به دنبال یک پزشک باسابقه و موفق باشید تا جانتان در خطر نباشد و سپس به هدفی که از عمل دارید فکر کنید.

دکتر کامبیز ایزدپناه

فوق تخصص جراحی پلاستیک، ترمیمی و زیبایی | دارای بورد تخصصی

۱۳۹۳-۱۳۹۶: فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید بهشتی بیمارستان ۱۵ خرداد (بیمارستان مادر جراحی پلاستیک ایران)
۱۳۸۵-۱۳۸۹: جراحی عمومی،دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی تهرانبیمارستان سینا
۱۳۷۲-۱۳۷۹: پزشکی عمومی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی زاهدان

به طور متوسط بیمارانی که جراحی زیبایی صورت انجام می‌دهند 40 تا 60 سال دارند. بیشتر این افراد دچار شل‌شدگی پوست صورت و ناحیه‌ی گردن هستند و پوست اضافی و چین و چروک دارند. عمل جراحی زیبایی بینی نیز بین جوانان محبوب و پرطرفدار است.

جراحی لیفت صورت چربی‌های اضافی را از بین می‌برد و عضلات زیرین را در دو سوم پایینی صورت و گردن سفت می‌کند و ظاهری جوان‌تر به شما می‌دهد. نتیجه‌ی نهایی عمل جراحی زیبایی صورت طوری طراحی نشده که پوست را چنان محکم بکشد که گوشه‌های دهان شما تغییر کند.

عمل لیفت صورت ظاهر ناحیه‌ی بالای صورت، به‌خصوص پوست اضافی و خطوط اطراف چشم را تغییر نمی‌دهد و همچنین به لمس ابروها کمکی نمی‌کند. اگر نگران ظاهر چشم یا ابرویتان هستید، ممکن است لیفت ابرو یا جراحی پلک برایتان مناسب باشد. جراح شما طبق انتظار و درخواست شما و با توجه به شرایط بدنی که دارید از یک یا چند روش جوانسازی به صورت ترکیبی استفاده می‌کند.

معمولاً برش‌های صورت از قسمت شروع رویش مو شروع می‌شود و در یک خط طبیعی درست در داخل غضروف و در قسمت جلوی گوش امتداد پیدا می‌کند و از پشت گوش به قسمت پایینی سر در داخل خط مو ادامه دارد. این برش‌ها معمولاً در پشت مو یا در یک چین و چروک طبیعی پنهان می‌شود و پس از بهبود زخم‌ها بعد از چند ماه چندان قابل توجه نیست. اگر در ناحیه‌ی گردن جراحی انجام شود، ممکن است از برش کوچکی در زیر چانه استفاده شود.

زمانی که برش‌های جراحی در پشت خط مو قرار می‌گیرند، مقدار ناچیزی از مو تراشیده می‌شود. در پایان عمل، هنگامی که پوست به عقب کشیده و سفت می‌شود، ناحیه‌ی تراشیده شده برداشته می شود، به همین سبب بعد از جراحی موی از دست رفته وجود ندارد.

مدت زمان عمل لیفت صورت به میزان تغییرات و کارهایی که انجام می‌شود بستگی دارد. این جراحی معمولاً بیت 2 تا 3 ساعت زمان می‌برد. اگر این جراحی با عمل‌های دیگر مثل بلفاروپلاستی و بالا بردن پیشانی ترکیب شود قاعدتاً زمان بیشتری طول می‌کشد.

پس از جراحی صورت، ممکن است در ناحیه‌ی گونه و گردن احساس بی‌حسی داشته باشید. این مشکل کاملاً طبیعی است و پس از 1 تا 2 ماه خود به‌ خود حل می‌شود.

بعد از انجام عمل جراحی زیبایی صورت شما کبود و متورم می‌شود. این تورم و کبودی ممکن است به مدت 2 تا 3 هفته ادامه پیدا کند. در هفته‌ی اول پس از جراحی در طی چند روز، پانسمان‌ها برداشته می‌شود و ممکن است پزشک شما اجازه بدهد موهایتان را به‌آرامی بشویید، اما باید مراقب زخم‌های خود باشید. اکثر جراحان توصیه می‌کنند حداقل 2 تا 3 هفته‌ی اول پس از جراحی، از انجام هرگونه فعالیت شدید و سنگین پرهیز کنید.

بیشتر بیماران بعد از به هوش آمدن احساس ناراحتی همراه با مقداری سفتی و بی‌حسی در ناحیه‌ی عمل شده دارند. این احساس بی‌حسی اکثراً در ناحیه‌ی زیر چانه وجود دارد و بعد از حدود 3 هفته از بین می‌رود. پس از عمل ممکن است احساس تهوع و استفراغ داشته باشید، در این صورت باید پزشک و پرستاران را در جریان بگذارید.

بعد از به هوش آمدن روی سرتان یک نوار نرم می‌بینید که ناحیه‌ی سر و چانه‌تان را پوشانده است. این نوار تورم شما را به حداقل می‌رساند. علاوه بر این یک لوله که در انتهایش یک گوی وجود دارد می‌بینید که drain نام دارد. این لوله در دو طرف گوش‌ها وصل می‌شود و مایع زخم‌ها داخل آن جمع می‌شود. پیش از خروج از بیمارستان به شما آموزش داده می‌شود که چگونه هر شب این گوی را تخلیه کنید. نوار و drain چند روز بعد از عمل برداشته می‌شود و به جای آن یک بانداژ بسته می‌شود تا جلوی تورم را بگیرد. ممکن است کمی کوفتگی داشته باشید که دو تا سه روز پس از جراحی به حداکثر میزان خود می‌رسد و کم‌کم از بین می‌رود.

معمولاً جراحی‌های صورت با مقداری کوفتگی همراه خواهد بود. استفاده از پدهای چشمی منجمد بعد از جراحی در کاهش ورم و کوفتگی مؤثر است.

پس از عمل باید از زخم‌هایتان مراقبت کنید و بخیه‌ها را خشک نگه دارید. روز قبل از مراجعه برای برداشتن بخیه‌ها دوش بگیرید و موهایتان را بشویید. چون زمانی که بخیه‌ها برداشته می‌شود، به جای آنها نوارهای استریل بسته می‌شود و شما اجازه ندارید به مدت 5 روز آنها را خیس کنید. البته به شرط اینکه سرتان را خشک نگه دارید، می‌توانید بعد عمل هر زمان که دوست دارید دوش بگیرید.

بله. بعد از عمل جراحی پزشک برای شما دارو تجویز می‌کند. این داروها معمولاً مقداری آنتی‌بیوتیک برای پیشگیری از عفونت، مسکن برای کاهش درد، پماد برای مالیدن روی بخیه‌ها و ویتامین سی است. فراموش نکنید داروها را به موقع و طبق دستور پزشک مصرف کنید تا دچار عوارض بعد از جراحی نشوید.

خیر. پس از جراحی نیاز به رعایت کردن رژیم خاصی نیست. اما بهتر است رژیم غذایی خود را با مایعاتی مثل آبمیوه و شیر شروع کنید، با غذاهای نرم ادامه دهید و سپس غذای جامد میل کنید. برای جلوگیری از خشکی پوست تا جایی که می‌توانید مایعات سالم و آبمیوه بخورید.

برداشتنdrain  درد ندارد اما به گفته‌ی بیماران با احساس سوزش و بی حسی موقت همراه است. این حالت را بیشتر ناراحتی می‌توان گفت تا درد.

تا چند هفته پس از جراحی صورتتان باید مراقب باشید و از انجام بعضی کارها پرهیز کنید. از خم شدن، بلند کردن وسایل سنگین و ورزش‌های پرفشار خودداری کنید و دستورات پزشک را در این باره جدی بگیرید.

شما 2 تا 3 هفته بعد از جراحی خوب می‌شوید. بعد از گذشت 6 هفته به طور کامل بهبود پیدا می‌کنید و 6 ماه بعد از آنچه انتظارش را داشتید بهتر به نظر می‌رسید. اما نتیجه‌ی نهایی جراحی شما بعد از گذشت یک سال مشخص می‌شود.

در پاسخ به این سؤال باید گفت که نتایج قطعی جراحی‌های زیبایی حدود یک سال طول می‌کشد. اگرچه حدود 90 درصد بیماران بعد از گذشت 3 یا 4 ماه به نتیجه‌ی دلخواهشان دست پیدا می‌کنند.

عمل جراحی زیبایی یک عمل فوری و ضروری نیست. پس زمان کافی برای انتخاب بهترین جراح را خواهید داشت. پیشنهاد می‌کنیم از دوستان و اطرافیان پرس‌وجو کنید یا از گوگل و فضای مجازی کمک بگیرید. سپس لیستی از جراحان تهیه کنید و درباره‌ی انها تحقیق کنید و نمونه کارهایشان را بسنجید. وقت مشاوره بگیرید و در جلسه‌ی مشاوره‌ با پزشک انتخابی خود درباره‌ی انتظاراتتان از جراحی و عوارض و مشکلات بعد از عمل گفتگو کنید و مشورت بگیرید.